Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

(ξανά) Za'atar: τομάτε λιαστέ, εμπλουτισμένε

Σε μια στιγμή αναπόλησης, θυμήθηκα κάτι μυστήριες πρωτοβουλίες που ανέπτυξα όταν έχω κέφια. Σκέφτομαι: "Ιστολόγιο είναι - ότι θέμε λέμε. Shoot". Οπότε: take cover!
Για σκοτεινούς και ανεπιβεβαίωτους λόγους, θεώρησα πως το za'atar (παλαιότερη ανάρτηση) αρωματίζει ωραία τις λιαστές τομάτες.
Τα βασικά υλικά είναι οι λιαστές ντομάτες και ελαιόλαδο, όσο χρειάζεται για να αντικαταστήσει τον αέρα ανάμεσα στις (συμπιεσμένες) ντομάτες. Για ένα δοχείο του ενός λίτρου, θα χρειασθούν περίπου 1/2 κιλό ντομάτες και 1/3 του λίτρου ελαιαόλαδο.
Είναι καλό οι ντομάτες να περάσου τη νύχτα στο νερό (το κολύμπι τους αρέσει πολύ, εξάλλου :). Το πρωί τις στραγγίζουμε καλά και αρχίζουμε να τις τοποθετούμε σε στρώσεις στο δοχείο της αρεσκείας μας. Ανάμεσα σε κάθε στρώση, μπορεί κανείς να βάλει "καρύκευμα" όπως, ενδεικτικά:
αγγούρι, σε ψιλές-ψιλές φέτες
- φρέσκο ή ξηρό κρεμμύδι, ομοίως
- κάπαρη (προσθέτει άρωμα)
- καφτερή πιπερίτσα (δια ριψοκινδύνους πυροφάγους)
Και φυσικά: ζά'αταρ! Δένει τέλεια με το ελαιόλαδο (είναι, άλλωστε, ο παραδοσιακός φυσικός του φίλος) και δίνει ένα όμορφο άρωμα στις ντομάτες.
Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε ελαιόλαδο. Σιγά-σιγά - να διώξει τον αέρα και να αγκαλιάσει όλό το περιεχόμενο του δοχείου. Η απομάκρυνση του αέρα επιταχύνεται ζεσταίνοντας το δοχείο και πιέζοντας ή ανακινώντας ελαφρά τις ντομάτες και το καρύκευμα. Λίγες μέρες αρκούν για να "ωριμάσει" το μίγμα. Οι λιαστές ντομάτες (μαζί με το λάδι τους) προσθέτουν μια νοστιμότατη και αρωματική νότα σε λαχανικά, ομελέτες, ψωμί κλπ. κλπ...

1 σχόλιο:

Orsalia είπε...

σε ευχαριστώ...

Είναι πολύ ωραίο το blog σου...
Γράφεις πολύ όμορφα πράγματα!!!!!!
Να σαι καλά!
καλό από απόγευμα....!!!!!!!!!!!