Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Ave Maria, gratia plena

Πολλές φορές έχω την εντύπωση πως στις ανθρώπινες σχέσεις ψάχνουμε το δρόμο μας με στραβό μπούσουλα. Μπερδεύουμε τη συγνώμη με την έκφραση λύπης. Την επανόρθωση με την τιμωρία. Τη συγχώρεση με την ανοχή.

Στη βάση είναι η συγνώμη. Σημαίνει "σύμφωνη γνώμη". Δηλαδή καταθέτουμε στον άλλον, τον οποίο έχουμε πλήξει, τη γνώμη μας για την πράξη μας: "έσφαλα, έκανα λάθος". Εξηγούμε οτι η πράξη ή η συμπεριφορά μας δεν μας εκφράζει αληθινά - στο βάθος μας. Πως καταλάβαμε οτι του προκαλέσαμε βλάβη και μάλιστα άδικα. Πως αναγνωρίζουμε οτι πράξαμε αντίθετα προς την ανθρώπινη ουσία μας - σ'αυτά που πιστεύουμε. Η κρίση μας είναι, επομένως, ίδια με τη δική του. Έχουμε κοινή γνώμη. Έχουμε τις ίδιες αρχές. Τις ίδιες αξίες.

Αντίθετα, αν αρχίσουμε τις δικαιολογίες, το μήνυμα είναι σαφές: "ότι έκανα έκανα, είχα τους λόγους μου - αν σ'αρέσουν". Εξάλλου, αν θέλαμε να "βγούμε από πάνω" τί διαφορετικό θα κάναμε; Ακριβώς αυτό. Θα εξηγούσαμε ότι στις συνθήκες στις οποίες βρεθήκαμε οι πράξεις μας ήταν αναγκαίες και αναπόφευκτες - συμπαντικά προγεγραμμένες - κάτι σαν μέρος του ατομικού μας dharma. Αποφεύγοντας, βέβαια, να αναλάβουμε την ευθύνη τους ή να τις κρίνουμε.

Η αποφυγή της συγνώμης και η παράθεση δικαιολογιών δεν είναι μόνο βία και ανευθυνότητα, αλλά και έπαρση. Υποτιμάμε τον άλλο: ποιός είναι αυτός που θα του επιτρέψουμε να ακούσει ή να εκφράσει κρίση για τα πεπραγμένα του τέλειου και πολύτιμου εαυτούλη μας; Μήπως και εκείνος δεν έχει κάνει κάποτε τα ίδια και χειρότερα; Ας κοιτάξει να μαζέψει τα χάλια του και - όταν επιτέλους γίνει ισότιμο μέλος της ανθρωπότητας - μιλάμε.

Και βέβαια, με αυτόν τον τρόπο, δεν προκύπτει καθόλου ποιά είναι η αληθινή μας γνώμη και αξία. Αντίθετα, υπονοείται οτι καλώς κάναμε - και θα το ξανακάνουμε αν "πρέπει". Μήπως αποφεύγουμε τη συγνώμη διότι υποθέτουμε πως η κοινή γνώμη είναι αυτονόητη και δεν χρειάζεται ρητή επιβεβαίωση; Μα ίσα-ίσα: η πράξη μας μόλις έχει διαψεύσει αυτό το υποθετικό "αυτονόητο" και, με αυτήν την έννοια, έχει δικαιολογημένα κλονίσει την εμπιστοσύνη του άλλου στις αρχές και τις αξίες μας. Μήπως δεν αντέχουμε να ταπεινώσουμε το "εγώ" μας μπροστά σε συνάνθρωπο; Μήπως θεωρούμε μόνο άξιο συνομιλητή τον Κύριο με το οποίο έχουμε απευθείας σύνδεση;

Αντίθετα από το επιπόλαιο "sorry!", η αληθινή συγνώμη είναι δύσκολη διότι μας ανοίγει απέναντι στον εαυτό μας, την "καρδιά μας". Είναι κίνηση χάρης από εκείνον που τη ζητά.  Εμπεριέχει ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, μέριμνα. Μας εκθέτει στον άλλο: το μονάκριβο μικροεγώ μας πρέπει για λίγο να καταθέσει τα όπλα του: το φόβο, την οργή, τη ντροπή, την αλαζονεία, το δόλο. Γι'αυτό το λόγο, όμως, είναι και άχρονη: ποτέ δεν περισσεύει.

Μαζί με τη συγνώμη πάει και η αποκατάσταση. Είναι η διάθεση και η αναγνώριση της υποχρέωσης που έχουμε απέναντι στον άλλο - για τις βλάβες που προκαλέσαμε. Είναι ανεξάρτητη από την "τιμωρία" - δηλαδή αυτό που ενδεχομένως πάθαμε εμείς από τις πράξεις μας ή αυτό που αισθανόμαστε οτι "πληρώσαμε" για τα λάθη μας. Το δίκαιο μέτρο είναι πάλι ο άλλος και όχι το τραυματισμένο "εγώ" μας.

Η συγχώρεση πάλι είναι άλλο συγγενές θέμα. Ζητάμε από τον άλλο να μας διαθέσει "χώρο" - να δώσει τόπο στην οργή, που λέμε. Δηλαδή να επιλέξει να μην επιστρέψει το πλήγμα. Ίσως διότι (μέσω της συγνώμης) καταλάβει πως κατά βάθος έχουμε τις ίδιες αξίες και τότε μπορεί να δεχθεί τις δικαιολογίες μας ως ανθρώπινες αδυναμίες - σαν τις δικιές του και όλων: κοινές και μοιρασμένες. Ίσως πάλι επιλέξει να σταματήσει τον κύκλο της σύγκρουσης που δημιουργείται με την ανταπόδοση διότι δεν πιστεύει στη βία. Τότε αφήνει χώρο να συνυπάρχουμε - δείχνει ανοχή.

Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό, αλλά αισθάνομαι πως η συγνώμη, η αποκατάσταση και η συγχώρεση είναι από τα πιο όμορφα "θαύματα" που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας. Είναι πράξεις αγάπης που μας θυμίζουν ποιοί είμαστε, που πάμε. Προς τα πού να κινήσουμε - στο δρόμο της επιστροφής.

8 σχόλια:

AlexMil είπε...

Γεια σου,
πρώτη φορά νομίζω στο blog σου
και φαίνεται ενδιαφέρον,

Πράγματι, η συγνώμη είναι μια κορυφαία πράξη του είδους μας, όταν όμως είναι ειλικρινής. Δυστυχώς στη εποχή μας, αλλά και πάντοτε, λιγότερο ή περισσότερο οι άνθρωποι κρύβονται πίσω από μάσκες και πολλές φορές προσποιούνται και προφέρουν τη συγνώμη χωρίς ειλικρίνεια.

Για τη συγχώρηση είναι μια άλλη ιστορία, όπως αναφέρεις και συ, που έχει σχέση μετά τη συγγνώμη, αλλά και που αυτή διέπεται από τα ίδια χαρακτηριστικά.

Τα λέμε

Prths είπε...

Αλέξη, σ'ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου. Σωστή η παρατήρησή σου για την ειλικρίνεια. Ίσως γιαυτό πιστεύω πως ουσιαστική απόδειξη είναι η έμπρακτη συγνώμη δηλαδή η προσφορά αποκατάστασης - που, παρεμπιπτόντως, είναι εντελώς διαφορετική από την αυτοτιμωρία. Με τεχνικούς όρους, η αποκατάσταση είναι πάντα "μερική" - στις σχέσεις δεν ισχύουν οι νόμοι του μετρήματος ("οφθαλμός αντί οφθαλμού"). Παράδοξα - ή μάλλον ακριβώς γι'αυτό - η διάθεση αποκατάστασης είναι μια εγγύηση αναγνώρισης. Και ανατρέπει την κατάσταση διότι ο παθών καλείται να ασκήσει τη μεγαλοθυμία του - στο μέτρο της δικής του συνείδησης τώρα.

Matriga είπε...

Φίλε μου, για πολλοστή φορά στο blog σου... αλλά γιατί μου φαίνεται πως κάτι αλλάζει μέσα σου;
Για καλό το διαισθάνομαι και σου εύχομαι να γράφεις πάντα έτσι και να είσαι καλά με τον εαυτό σου προπαντώς!

Σε φιλώ :)

Prths είπε...

Μαρία, καλησπέρα.
Ναι, ώρες-ώρες κι'εγώ αισθάνομαι πως κάτι αλλάζει. Σ'ευχαριστώ για την ενθάρρυνση. Ελπίζω να με βρίσκω σιγα-σιγά. Αν θα μ'αρέσω είναι άλλο θέμα - αλλά είμαι τόσο νέος και έχω τόσο καιρό να με συνηθίσω (λες και υπάρχει άλλη επιλογή ;)

Matriga είπε...

Καλή σου μέρα! Χαίρομαι που δεν έπεσα έξω. Πίστεψέ με θα σε αρέσεις όλο και περισσότερο. Αν μου επιτρέπεις να σε συμβουλέψω: Γράφε περισσότερο γιατί βοηθάει να μάθεις πως σε θέλεις!

Kαλά να περνάς φιλαράκι

Matriga είπε...

Καλό μεσημέρι. Τι κάνεις;

Ανώνυμος είπε...

[B]NZBsRus.com[/B]
Forget Idle Downloads Using NZB Files You Can Swiftly Find High Quality Movies, PC Games, MP3 Albums, Applications and Download Them @ Rapid Rates

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]NZB[/B][/URL]

nimbus είπε...

Πόσο δίκιο έχεις!
είναι πολύ δύσκολο το να "ρίξε" κανείς τον εαυτό του κι αν η στάση του άλλου είναι ταπεινωτική τότε δεν βοηθάει διόλου αυτό στην αποδοχή σφάλματος!