Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Veritas curat: μέρες του Αυγούστου

Καλέ μου φίλε,
Ξέρω - τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Περνάς δύσκολες μέρες. Ώρες σκληρές. Καιρό τώρα βλέπεις άνθρωπο δικό σου, αγαπημένο, να σβήνει. Σταγόνα-σταγόνα, το σώμα του αδειάζει από ενέργεια. Και, ίσως ώρες-ώρες, μπαίνεις στον πειρασμό να αισθάνεσαι αποκαμωμένος, ανήμπορος, αδύναμος ή "λίγος".
Αν μου επιτρέπεις, σε παρακαλώ αυτές τις ώρες να μη διστάζεις να παίρνεις από τους ανθρώπους - όταν νιώσεις χρεία. Δίνε στους άλλους την ευκαιρία να βγάλουν, να καταθέσουν κάτι από τον εαυτό τους. Και μην ανησυχήσεις στιγμή. Το ξέρεις: η κακοήθεια, η μικρότητα, ο φθόνος δεν μπορούν να σε βλάψουν. Όπως είπες κάποτε: οφείλουμε το πάρε-δώσε μας να στιγματίζεται από την αλήθεια, για να έχει ποιότητα και ουσία.
Δες γύρω και μέσα σου την αλήθεια σου: την αγάπη μεταξύ σας. Απλά αλάζει σχήμα - δεν μικραίνει. Δες τον κόσμο που χτίσατε μαζί, με τον άνθρωπό σου, στην καρδιά σου. Στέρεος, όμορφος και πολύτιμος. Ακόμη και η αξιοπρέπεια, η αποδοχή με την οποία φεύγει είναι άλλο ένα δώρο. Και πόσα άλλα - όχι μόνο στη μνήμη σου αλλά και φυλαγμένα, να τα ανακαλύψεις με χαρά και συγκίνηση αύριο... Έχεις πολλά. Για σένα. Για να τα μοιράζεσαι. Για καλό.
Με ευχές για τον καινούργιο μήνα - πάντα,
Prths

8 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

Mε σκοτωσες με το σημερινο σου ποστ, φιλε...Θυμηθηκα τις παρομοιες στιγμες της ζωης μου...
Δεν βαστιεται, φιλε...Ειναι σαν να πεφτεις σ ενα χωνι τεραστιο...
Στριβεις και στριβεις γυρω γυρω, και βλεπεις στο βαθος, την σκοτεινη τηντρυπα...
Λες..Που παω τωρα...Τελειωσα...
Ομως..Δεν τελειωσες...Εχει πολυ βασανο ακομα...Αυτα ειναι η αρχη...
Ας ειναι, Η ζωη θα συνεχιστει, ως και να χει...
Κι Αυτος που θα..Χανοταν...Κι αυτος θα ζησει...Ετσι ειναι..
Ο Πανδαμαντωρ χρονος...
Και ποτε ποτε, μια αναμνηση, μια φωτογραφια,ενα ψιλοδακρυακι...
Και τελος...
Κι ετσι πρεπει δλδ...

Ντρουσίλα είπε...

Όσοι το 'χουν περάσει, δεν μπορούν ίσως να το περιγράψουν... τουλάχιστον εγώ, δεν μπορώ... Ο Μαχαίρης τα κατάφερε...
Δεν ξέρω αν κατορθώνεις, τέτοιες ώρες, να παίρνεις από τους ανθρώπους, όσο κι αν θέλουν να δώσουν (δεν είμαι καν σίγουρη ότι θέλουν). Οι παλιοί λέγανε "η φωτιά εκεί που πέφτει καίει" -έτσι είναι... Δυο λόγια παρηγοριάς μια, δυο, πέντε... καταλαβαίνεις κάποια στιγμή ότι κουράζει, ότι "ζορίζονται" (κι ας μην το ζήτησες) και τότε συνειδητοποιείς ότι "ως το τέλος" θα 'σαι εσύ κι ο άνθρωπος που φεύγει...
Η ζημιά είναι για τη ζωή που χάνεται -εμάς που μένουμε, μας "γιατρεύει" η φύση μας...

Prths είπε...

@μαχαίρης.
Καλησπέρα, φίλε. Να με συμπαθάς - απερισκεψία μου. Θέλησα να μιλήσω για κοντινές μου καταστάσεις αλλά δε σκέφτηκα οτι ερεθίζω μνήμες σε σένα και άλλους. Όπως το είπες: έτσι είναι - ετσι πρέπει. Σ'αυτά, δεν υπάρχει "καλός ή κακός" δρόμος. Απλά αυτός ο δρλομος. Τώρα τον τρέχουμε αλλά έχει χαραχθεί, πιστεύεω, από την πρώτη μέρα.

@Ντρουσίλα.
Δεν προτρέπω να παίρνει κανείς αναγκαστικά - απλά να δέχεται όταν και ότι οι άλλοι δίνουν. Εξάσκηση - όπως δεχόμαστε και τις σκοτεινές ώρες που φέρνει η ζωή.
Και δεν είμαστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματα των άλλων. Να αναλάβουμε τα δικά μας - και αυτό καθόλου εύκολο, συχνά...
Νομίζω τελικά η ζωή δεν χάνεται -ποτέ. Η φύση μας γιατρεύει όλους. Μόνο με διαφορετική συνταγή.

Matriga είπε...

Καλό μήνα, Prths!
Πρέπει να είσαι καλός φίλος
απ' ότι διακρίνω από τα
γραφόμενά σου. Και γω ζω
κάτι αντίστοιχο στην οικογένειά
μου και ξέρω τι εννοείς.

Να είσαι καλά :)

blackbedlam είπε...

Καλή σου μέρα ΟΜ Κοίτα τώρα να δεις τι θέματα βάζεις στο τραπέζι.Έχω την εντύπωση, πρώτα πρώτα ότι αυτός που δίνει, είναι και εκείνος που παίρνει πιότερη χαρά από αυτόν που δέχεται. Είναι σαν εκείνον που προσφέρει ένα δώρο και όταν βλέπει να ευχαριστιέται ο παραλήπτης η χαρά του γίνεται μεγαλύτερη.Λες η κακοήθεια, η μικρότητα, και ο φθόνος, δεν μπορούν να σε βλάψουν.Φυσικά και όχι για σκέψου, τι αξία μπορεί να έχουν τα συναισθήματα ενός φθονερού ενός κακοήθη ενός μικρόψυχου ανθρώπου;Δεν μπορεί κανείς να έχει καμιά εκτίμηση σε τέτοιους χαρακτήρες και άρα δεν έχουν καμιά αξία.Και τέλος να πω και τούτο:Πιστεύω ότι τον πόνο, πρέπει να μην τον αποφεύγουμε, να μην τον κάνουμε απωθημένο,κάποια στιγμή, θα μας βγει.Θα κάνει την εμφάνισή του,ίσως σε άλλους χρόνους και σε άλλες καταστάσεις, γιατί θα μας έχει σημαδέψει.Ας ζούμε σε βάθος τα συναισθήματά μας, ακόμη και όταν αυτά μας πονούν.Με μία μόνον προϋπόθεση να έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι θα περάσει.Όταν έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό το περαστικό των συναισθημάτων μας,που όπως λένε γιατρεύει ο χρόνος ο πανδαμάτωρ,τότε αυτό που θα μείνει θα είναι μια ισως και γλυκιά ανάμνηση και σοβαρές εμπειρίες.
Την καλή μέρα μου και πάλι.

Prths είπε...

Καλημέρα, Έτσι είναι, αγαπητή Μαυροβηθλεέμ (αυτό επιστροφή μπαλιάς για το ΟΜ - παιχνιδιάρικα όμως, κι ελπίζω χωρίς παρεξήγηση :)
Σ'ευχαριστώ, πραγματικά. Με συγκινούν τα λόγια σου. Αληθινά, έτσι είναι. Ίσως να προσθέσω μόνο πως είναι δύσκολο να βιώνουμε τα συναισθήματα χωρίς να αφηνόματε σ'αυτά. Να βλέπουμε οτι μας ανήκουν - αλλά δεν τους ανήκουμε. Αυτός ο μεταβολισμός...
Ξανά, σ'ευχαριστώ και εύχομαι καλό ΠΣΚ.
ΥΓ Ίσως σ'αρέσει αυτό το ποιήμα http://serenitatem.blogspot.com/2009/06/blog-post.html

blackbedlam είπε...

Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα (χαμόγελο) το bedlam πάει να πει ΤΡΕΛΟΚΟΜΕΙΟ και όχι Βηθλεέμ. Από την θρησκεία έπεσες σε τρελλάδικο,γι΄αυτό πρόσεχε (ξανά χαμόγελο)
και το ling που μου δίνεις δεν βρίσκει λέει την σελίδα.Ατύχησα
Και για σένα ένα καλό και χαλαρό ΠΣΚ ( αυτό πάλι μου θυμίζει την ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ των φοιτητικών μου χρόνων.το ΠΣΚ εννοώ)

Prths είπε...

Black Bedlam, σ'ευχαριστώ για τη διευκρίνιση. Κάποια στιγμή στο είχα σποντάρει - ομολογώ μάλλον "υποβρύχια" - σε σχόλιο "τί κάνουμε κι'εμείς στο μαύρο το τρελλάδικο", χεχε. Η αναφορά στην πόλη της Παλεστίνης (φιλικό) τσίμπιμα στο μαγουλάκι :)
Ο σύνδεσμος προς ανάρτηση στο Om, Ιούνιος , τίτλος "Πέρα από νόμους".
Και το τριήμερο (ήδη κοντύτερο) εύχομαι πολύ όμορφο και γεμάτο.